Terug naar vaarkamp.nl

Één buitenruimte,
één specialist

Ontdek 75 jaar Vaarkamp

Na de oorlog wilde de jonge Frank Vaarkamp geen boer worden zoals zijn vader maar loonwerker. Dankzij de Marshall-hulp kon hij één van de vier trekkers voor Gelderland kopen en een ploeg aanschaffen. Een gouden greep. Vanuit het ouderlijk huis 'De Ploeger' keek hij uit op de toekomstige locatie van zijn nieuwe bedrijf.

In de eerste jaren was het niets dan werken voor de broers Frank en Otto Vaarkamp en ook familie hielp mee. Ze werkten toen al in opdracht van de gemeenten. Het werk voor gemeenten betrof vooral onderhoud aan onverharde wegen. In de oogsttijd belden ze de gemeenten weleens op "We vroegen dan of ze ons een aantal weken met rust konden laten, we hadden het te druk met het binnenhalen van de oogst". Toen kon dat nog, nu is dat ondenkbaar.

In 1952 op de Posbank De gebroeders verrichten in de beginjaren veel landbouwwerk voor boeren en landeigenaren in de omgeving. Ze waren zoals Otto Vaarkamp zei: "gek op alles wat bromde." Het maken van een foto ging destijds niet zo snel dus was Otto op het stuur van de trekker gaan liggen, nét toen de foto werd gemaakt.

De eerste combine schaften ze begin jaren vijftig aan, een Massey Harris. "Toen we hem hadden aangeschaft vroegen ze wat we ermee moesten. Een loonbedrijf uit de omgeving had juist een dorscombi gekocht maar daarmee kostte het maaien en dorsen veel meer tijd." De combine had, zo bleek, de toekomst. Het bedrijf groeide gestaag. Eind jaren '50 hadden de broers al 5 man in dienst. Zij poseerden in de herfst van 1958 met de familie Vaarkamp en al het materieel voor de foto.

Het bedrijf was tot aan de verhuizing in 1996 op twee locaties gevestigd. Aan de Hessenweg en de Wekeromseweg. De halfopen schuur die door iedereen de 'hooischuur' werd genoemd stond aan de Wekeromseweg en vol met machine-onderdelen.

Het uitbaggeren van waterpartijen is een activiteit waarvoor de onderneming veelvuldig werd ingeschakeld. In 1984 kreeg de Lauwersgracht in Arnhem na 16 jaar een schoonmaakbeurt. De bagger werd gestort op de Ronde Weide in het park Sonsbeek en na droging hergebruikt in plantsoenen en parken.

De broers Vaarkamp verkopen het bedrijf aan Van Harten. Onder Van Harten verhuisde het bedrijf in 1996 naar een modern bedrijfspand op industrieterrein Frankeneng in Ede. Frank Vaarkamp ging kort na de overname met pensioen. Otto Vaarkamp, die de jongste was, heeft zich na de verhuizing geheel teruggetrokken.

Het bedrijf bestaat 50 jaar en dat wordt groots gevierd bij het nieuwe pand aan de Max Plankstraat 21. Bij de officiële opening op 22 maart 1996 werd dit feestelijk ingeluid met een partij vuurwerk die uit een container kwam.

Van Harten doet het bedrijf over aan de bedrijfsleider Gert Jacobs. Het bedrijf heeft zich inmiddels verder ontwikkeld en richt zich op groen, grond en water. - Artikel uit Ede Stad

Vaarkamp bestaat 60 jaar. Dit diamanten jubileum wordt gevierd met een open dag.

Vaarkamp koopt het voormalig gemeentewerf van de Gemeente Ede. Directeur Gert Jacobs hijst de vlag met burgemeester - en oud-werknemer van Vaarkamp - Breunis van de Weerd.

Vaarkamp verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Buys Ballotstraat 4 in Ede.

In 2017 houdt Vaarkamp een relatie-event vanwege het 70-jarig bestaan. Dit moment wordt aangegrepen om ook de huisstijl en website aan te passen.

De zoons van Gert Jacobs, Jaco, Gert-Jan en Erik (v.l.n.r.) worden mede-eigenaar van Vaarkamp. Het bedrijf wordt hiermee opnieuw een familiebedrijf.

Directie Vaarkamp bv Gert, Erik, Gert-Jan en Jaco Jacobs.

Vaarkamp bestaat 75 jaar. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een aannemingsbedrijf in groen, grond en infra en als specialist in de openbare ruimte.

75 jaar

Compleet van weg tot water

Terug naar vaarkamp.nl