Bezoek aan Lapinus in Roermond

Andries van Steenbergen -

Op uitnodiging van Lapinus – onderdeel van de Rockwool Group – brachten we een bezoek aan de fabriek in Roermond. Rob Driessen, marktontwikkelaar bij Lapinus, praatte ons bij over bekende en minder bekende zaken van de Rockwool Group en de laatste ontwikkelingen op het gebied van watermanagement. Want kennis opdoen van het watermanagementsysteem was het uiteindelijke doel van ons bezoek.

In Roermond produceren ze het product Rockflow. De ontwikkeling van het product van steenwol is tot stand gekomen na verschillende testen en metingen met partners als Deltares, RoyalHaskoningDHV, Kragten en Wageningen Universiteit. Een product waar grondig onderzoek voor gedaan is alvorens het op de markt te brengen.

Tijdens het bezoek kregen wij een rondleiding door de fabriek en zagen we hoe de steensoorten werden verwerkt tot Rockflow-paneel. Ook bezochten we het laboratorium waar Lapinus met de genoemde partners het product testen op de kwalitatieve en kwantitatieve filtercapaciteit.

Buiten op het terrein bezochten we een zwaarbelaste weg van 100 meter waaronder het product is aangelegd in 3 varianten en op 3 dieptes. Het hemelwater van het naastgelegen gebouw is hierop aangesloten. Zo monitoren ze hier voortdurend draagkracht, opname en afgifte van het water.

Absoluut een informatieve middag. We zijn er ook van overtuigd dat Rockflow een duurzame en natuurlijke oplossing tegen het wereldwijde waterprobleem kan zijn.