Pilot slimme afvalbak in Elst

Andries van Steenbergen -

Op speelweide De Eshof in Elst (Gem. Overbetuwe) is de eerste slimme afvalbak van de gemeente Overbetuwe geplaatst. Deze is er gekomen met het doel om de overlast van zwerfvuil tegen te gaan op de intensief gebruikte speelweide.

De betrokken buurtvereniging, die investeerde in een nieuwe tapijtschommel ‘Luc’, had er baat bij. De voorbereidingen voor het plaatsen van het nieuwe toestel begonnen op de dag dat Vaarkamp de afvalbak zou plaatsen. Het werk zou goed samengaan met de voorbereidingen voor het nieuwe speeltoestel.
Afspraken daarover waren snel gemaakt en machinewerk maakte de klus vele malen lichter. Het speeltoestel is overigens vernoemd naar een meervoudig gehandicapte jongen die er graag kwam maar is overleden. 

De slimme afvalbak is aan het einde van de dag officieel in gebruik genomen door wethouder Faber samen met een Anne, een meisje uit de buurt. Deze slimme afvalbak is een pilot op initiatief van de gemeente, speeltuincommissie de Eshof en Vaarkamp. Het gebruik van de afvalbak wordt de komende periode goed in de gaten gehouden om te kijken of het ook op andere plekken in Overbetuwe inzetbaar is.