Opdrachtgever
Staatsbosbeheer
Uitvoering
2016

Fase II van het parkbos Baarnse Bos

Het gereedgekomen werk is de tweede fase van de op basis van gedegen onderzoek en bevlogen masterplan van SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen gekozen aanpak. Het betreft herstel en versterking van vijf kenmerkende elementen in het park. Landschapsarchitect Eric Blok maakte met zijn collega’s van SB4 hiervoor de ontwerpen.

Het nieuwe ontwerp van De Lindekom gaat uit van herstel van de historische ‘klavertje-vier-vorm’ zoals te zien op een kaart uit 1757. Voor robuuste uitstraling en beheerbaarheid is een scherpe belijning aangebracht door een brede rand met de uitstraling van hardsteen. Rondom is de historische cirkel van lindebomen opnieuw aangeplant en het licht glooiende terrein aangelegd met graszoden, wandelpaden en cortenstalen trappen.

De berceau tussen De Lindekom en Paleis Soestdijk was in slechte conditie geraakt door ouderdom en schaduwwerking van het omliggende bos. Een deel van dit bos is gekapt zodat de oude en nieuwe bomen van de berceau weer optimaal kunnen groeien. Tegelijk ontstond er meer ecologische variatie in het park en loopt men op het naastgelegen ‘Zonnig Laantje’ ook daadwerkelijk weer in de zon. Om de Berceau te accentueren ontwierp SB4 een aantal imposante cortenstalen bogen met bijzonder bladmotief. 

Aan het eind van de Troonlaan is opnieuw een Troon geplaatst, op een lichte verhoging. In combinatie met een de entree nabij café-restaurant De Generaal is het verdwenen hoekpunt van het oude lanencarré hersteld. Een nieuw plein met ‘Kroningslinde’ beëindigd de drie lanen die hier samen komen. Een nieuw parklandschap zorgt vervolgens voor de aansluiting op de Luitenant Generaal van Heutszlaan en vormt een aantrekkelijke, zonnige omgeving van het café-terras.

Tot slot is een bijzonder snijpunt van oude lanen gemarkeerd door het plaatsen van sierstenen
banden, zodat het karakteristieke patroon van een Ganzenvoet (of Patte ‘d Oie) weer goed beleefbaar is.


Meer weten over dit project?

Neem contact op met Erik Bel: 0318 62 31 11