Opdrachtgever
Paleis Het Loo
Uitvoering
2020

Renovatie Koningstuin Paleis Het Loo

In de Koningstuin van Paleis Het Loo komt de buxus weer terug. Er zijn drie varianten die getest worden en de Koningstuin is daarvoor bij uitstek geschikt. Het is een tuin met perken en hagen in barokke vormen die hoge eisen stelt aan de plant door de groei- en snoeiperioden. Vaarkamp deed het voorwerk om de planten een goede start te geven.

In overleg met de opdrachtgever en de buxuskweker is bodemonderzoek uitgevoerd en de grond verbeterd zodat de juiste uitgangspositie is ontstaan voor de buxus. Er bevonden zich harde lagen op verschillende diepten die door middel van boren zijn doorbroken. Meer dan 1000 boorgaten, soms tot een diepte van 50 centimeter om tot het zand te komen.

Het blauwe en rode grind uit de vormen van cortenstaal is gewassen en weer in de vormen teruggebracht of gevuld met nieuw wit grind. Tussen de opstaande band is door de Tuindienst van Paleis Het Loo de buxus geplant.

In de Koningstuin staan drie nieuwe buxus-varianten als test voor de omvorming van in totaal 27 kilometer ilex naar buxus. De nieuwe buxus - maar liefst 17.000 plantjes - slaan goed aan en hebben al een eerste snoeibeurt gehad.


Meer weten over dit project?

Bel of mail Jaco Bel: 06 82 01 19 66